Yazar: Furkan Özel
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 101. yıl kutlamaları için düzenlenen etkinlikte sanatçı Ebru Gündeş yer almıştı. İddiaya göre sanatçı Ebru Gündeş’e konser için 69 milyon TL ödendiği bazı basın yayın organlarında yer aldı. Konu ile ilgili Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin X hesabından Mansur Yavaş imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, “Son günlerde bazı basın yayın organlarında Ebru Gündeş konserine 69 milyon TL ödendiği yönünde yer alan iddialar bulunmaktadır. Bu konuyla ilgili olarak iç denetim birimimiz inceleme başlatmıştır.” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, konserin ücretinin henüz tahsil edilmediği ifadesi de yer aldı.
İncelemenin ardından gerekli açıklamanın yapılacağını belirten Büyükşehir Belediyesi, “Talep edilen rakamın tek bir konseri değil, 28-29 Ekim tarihlerinde yapılan Cumhuriyet Bayramı’nın 101. Yıl etkinlik giderleri ile teknik kurulum ve konser ücretlerini kapsadığını” belirtti.
Yakın zamanda ihmâl kaynaklı iki kişinin elektrik akımına kapılarak hayatını kaybettiği İzmir Konak Belediyesi’nin de Cumhuriyet Bayramı için Şevval Sam’a 5 milyon 300 bin TL ödeyeceği iddiaları basında yer aldıktan sonra, Konak Belediyesi etkinliği iptal etmişti. Sanatçı Şevval Sam iddialara, söz konusu ücretin “bütün organizasyon için” olduğunu söyleyerek yanıt vermişti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Yenikapı’da 29 Ekim konserinde sahne alan Hadise’nin ise 6 milyon TL aldığı iddia edildi.
Belediyelerin Görevi Halkın İhtiyaçlarını Karşılamak!
Belediyelerin görevi, halkın ihtiyaçlarını karşılamak, yaşam kalitesini artırmak ve kamu yararına işler yapmaktır. Halka hizmet etmek için var olan bütçenin sanata ve kültürel faaliyetlere de ayrılması elbette önemlidir; fakat kaynaklar kullanılırken sağduyulu davranmak, kaynakları daha doğru kullanmanın önemini kavramak gerekir. Çünkü bahsi geçen paralar, sosyal hizmetler, altyapı projeleri ve kütüphaneler için ayrılarak daha etkin kullanılabilir.
Sanatçı Ücretleri Dudak Uçuklatıyor
Bir diğer eleştiri konusu ise sanatçıların talep ettikleri ücretler. Elbette sanatçılar da emeklerinin karşılığını almalıdır; ama bahsi geçen astronomik ücretlerin basında tepkiye yol açacağının bilincinde olmaları gerekir. Sonuçta bu paraların belediyenin cebinden değil, halkın vergilerinden ödendiğini unutmamaları önemlidir. Bir diğer eleştiri ise sanatçıların 29 Ekim gibi hepimizin milli bayramı olan özel günlerde fedakârlık yapıp ücret talep etmemeleri ya da daha makul ücretler talep ederek elini taşın altına koyup fedakârlık yapmaları gerektiğidir.
Asıl Mesele, Anlamını Kaybetmeden Değerli Bir Sanat Anlayışı Oluşturmaktır
Sanat her daim toplum için önemli bir yere sahip ve sanatı desteklemek, kültürel zenginliği artırmak yerel yönetimlerin görevi olmalıdır. Ancak bu destek, toplumun değer yargılarına ve ekonomik şartlara uygun olarak, dengeli bir şekilde yapılmalıdır. Sanatı halktan koparmak yerine, onu halkın içinden ve halkın değerleriyle yoğrulmuş bir biçimde sunmak, hem belediyelerin hem de sanatçıların sorumluluğudur.
Sanat ve kültürel faaliyetler, büyük bütçeler harcamadan da halkla buluşabilir. Asıl mesele, anlamını kaybetmeden, erişilebilir ve değerli bir sanat anlayışı oluşturmaktır.