Kazdağları Tehditlere Direniyor !

YAZAR : İLKNUR GENÇ

Kazdağları’nda doğal yaşam her geçen gün tehdit altında. Halilağa Bakır Madeni projesinin çevreye olan zararları ve bölgedeki ağaç kesimleri, yaşam savunucularını harekete geçirdi. Çanakkale’nin Kazdağları bölgesinde toplanan çevreciler, köylülerle bir araya gelerek seslerini yükseltti. İstanbul, Muğla, Çanakkale ve Akbelen’den gelen çevre örgütleri ve halk, Kazdağları Ekoloji Platformu’nun çağrısıyla direnişe katıldı.

Kazdağları Ekoloji Platformu temsilcisi Süheyla Doğan’ın bilgilendirmesinden sonra Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süleyman Eryılmaz ve İklim Adaleti Koalisyonu sözcüsü İlksen Dinçer Baş da söz alarak projeye karşı tepkilerini dile getirdiler. Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, Bayramiç Belediye Başkanı Cem Atılgan, Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe ve Küçükkuyu Belediye Başkanı Muttalip Gürel de destek için eyleme katıldı. Halk, “Kazdağları yok olmasın!” sloganıyla bir araya gelerek doğayı koruma mücadelesine omuz verdi.

Cengiz Holding’in Maden Projesine Tepkiler Büyüyor

Cengiz Holding’e bağlı Truva Bakır A.Ş., devam eden yargı sürecine rağmen, Halilağa Bakır Madeni projesinde tesislerini tamamladı ve geçen hafta yoğun bir şekilde ağaç kesimine başladı. Akbelen’deki orman mücadelesiyle tanınan muhtar Nejla Işık da Kazdağları direnişine destek vererek, “Bu topraklar, bu ormanlar bizim!” dedi.

Bayramiç’te kamulaştırılmak istenen arazilerini satmayan köylüler, projeye karşı direnmeye devam ediyor. Çevreciler, maden faaliyetlerinin tarımı ve hayvancılığı bitireceğini, su kaynaklarını yok edeceğini belirterek, “Katil Cengiz Kaz Dağları’ndan Defol” sloganlarıyla seslerini duyurmaya çalışıyor. Bölgedeki kesim sahasında eylemler sürüyor.

“S.O.S. Susarsan Orman Susar!”

Kazdağları Ekoloji Platformu, maden projesiyle ilgili bir açıklama yaparak, madenin çevresel etkilerine dikkat çekti. Truva Bakır A.Ş.’nin şu an için 580,21 hektar (yaklaşık 5 bin 880 dönüm) alan için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) izni aldığını belirtti. Ancak ileride kapasite artırımıyla ÇED alanının genişletilmesinin planlandığını dile getiren platform, projede açık ocak madenciliği, atık barajı, kırma-eleme tesisleri, siyanür ve kimyasalların kullanılacağı zenginleştirme tesislerinin yer aldığını ifade etti. Hacıbekirler köyüne yalnızca 750 metre mesafede yapılması planlanan devasa atık barajının, köylüler ve ekosistem üzerinde büyük tehdit oluşturduğu vurgulandı.

Kazdağları Ekoloji Platformu, yıkımın durdurulmaması halinde yaşanabilecek çevre felaketlerini şu şekilde sıraladı:

  1. 1 milyona yakın ağaç kesilecek.
  2. Halilağa, Hacıbekirler ve Muratlar köyleri doğrudan etkilenecek, çok sayıda köy olumsuz etki altında kalacak.
  3. Üç köy ve verimli tarım alanları yok olma riskiyle karşı karşıya.

Kazdağları’na gelemeyenler ise Ankara ve İstanbul’da bir araya gelerek bu mücadeleye destek veriyor. Türkiye’nin dört bir yanından doğaya sahip çıkan insanlar, Kazdağları’nı koruma mücadelesinde birleşiyor.